SKULPTURLANDSBY SELDE
EN PLATFORM FOR SKULPTURFORSØG I DET OFFENTLIGE RUM

Uden for metropolerne er der kun begrænsede muligheder for at møde samtidskunsten. Men i Selde, en midtjysk landsby med ca. 300 indbyggere, har både lokale og besøgende, mulighed for at møde samtidskunsten – i det offentlige rum, på private grunde, i brugsen og ved vejkanten. 


Siden 2014 har Skulpturlandsby Selde fungeret som en platform for skulpturforsøg i det offentlige rum. Her udforsker danske og internationale kunstnere skulpturens muligheder. Værkerne som bliver lavet i Selde er semi-permanente værker og de baserer sig i høj grad på at være eksperimenter. 


Noget af det, der er unikt ved Skulpturlandsby Selde, er at vi giver kunsten tid. Her kan kunstnerne tage sig den nødvendige tid til at gøre værket færdigt. Om det tager ét eller tre år er mindre vigtigt, når blot vi kan følge værkernes udvikling.

BORGERINDDRAGELSE
Skulpturlandsby Selde udgør best practice for hvordan kunst kan inddrage lokale borgere. Til hvert projekt Skulpturlandsbyen arrangerer, får hver kunstner tilknyttet en mentor. En mentor er en person fra landsbyen, f.eks. en murer, bonde eller lærer, som støtter kunstneren, tager ansvar for værket og for kunstnerens arbejdsvilkår.


EN LANDSBY MED (KUNST)HISTORIE

Kunst har længe haft en stor plads i landsbylivet i Selde. Allerede i 1987 kom billedkunstneren Richard Winther (1926-2007) til byen og udstillede i det nyåbnede Galleri Da Winti. I en årrække boede og arbejdede han og flere andre kunstnere i Selde hver sommer. Her udstillede de på Galleri da Winti, og det har Selde-borgerne aldrig glemt. Skulpturlandsby Selde har derfor en naturlig forankring i fortiden.